Moniro

Anya vagyok, nő vagyok, feleség vagyok és igyekszem kreatívan megélni a pillanatokat

Egy szivárvány baba születése

Ma van a második kisfiam születésnapja, így gondoltam leírom, hogyan is jött ő a mi kis családunkba, mennyire rögös út volt ez nekünk és milyen különleges kisfiú.

Nagyon szerettünk volna már tesót a nagyobbik fiúnk mellé, de sajnos ez nem volt olyan egyszerű, mint ahogyan elképzeltük. Ő már picit több, mint 1 éves volt, mikor úgy gondoltuk jöhet a tesó.

Első adandó alkalommal terhes is lettem, de a 13. héten kiderült, hogy méhnyakrákom van. Az óriási örömünk 1 másodperc alatt tört szilánkossá. Hirtelen minden összedőlt, azt se tudtam mit kell most tenni, mi lesz a babánkkal, mik az esélyeim, mi lesz a kisfiammal, millió kérdés merült fel bennünk....

Igyekeztünk egy nagyon jó citológust keresni, aki kiderítette, hogy a leggyorsabban terjedő típusú ráksejt van bennem, így nem tudjuk a műtéttel megvárni a szülést és azonnal mennünk kellett a műtőasztalra. 

Miután kijöttem a műtőből, másnap felhívott a nőgyógyászom, hogy a vérképem nem lett jó és lehet, hogy a babánknak komoly genetikai rendellenessége van.

Mikor beszélt hozzám telefonon a doktor, nem hittem el, hogy ez megtörténhet, hiszen még csak most műtöttek meg méhnyakrákkal és lehetetlen, hogy a babánkkal is gond legyen. Ennyi probléma egyszerűen nem gyűlhet össze egyszerre.

Ezek után a géndiagnosztikai központban szinte azonnal fogadtak, hogy megcsinálják a méhlepény biopsziát még karácsony előtt, majd megtudtuk karácsony másnapján, hogy egy kislány van a szívem alatt és tényleg súlyos genetikai rendellenességgel rendelkezik.

Sok-sok konzultáció után genetikusokkal, főorvosokkal, nőgyógyászokkal, meghoztuk a döntést, hogy a kislányunkat el kell engednünk és leírhatatlan fájdalmak között 30 óra nagyon kemény vajúdás után megszültem őt halva vízkereszt napján 2015.01.06-án. (erről  az időszakról részletesebben írtam már a 3x-os pozitív blog bejegyzésemben: https://moniro.blog.hu/2019/04/03/https_www_moniro_hu_l_a3x-os-pozitiv

Szülést követően megjött a szövettan eredménye a méhnyakrák műtétemmel kapcsolatban és sajnos nem volt jó, így mondták, hogy várjuk meg a szülés utáni 6 hetes regenerálódást és utána újra kell műteni.

A második műtét már jól sikerült és 6 héttel később azt mondta az onkológusom, ha nagyon szeretnénk, akkor jöhet a kistesó. Mondtam neki, hogy nekem nagyon fontos lenne, hogy mielőbb legyen újra babánk, mert egyszerűen addig ez a fájdalom nem fog tudni enyhülni, míg nem tarthatom a kezemben újra a leendő kisbabámat, bár ezeket a heteket sose fogjuk tudni elfelejteni.

Rengeteg orvosom volt ekkor és mindenki azt mondta az onkológusom kivételével, hogy mindenképpen várjak 1 évet és pihentessem a testem, mert nagyon rövid időn belül volt két méhnyak műtétem és egy olyan mesterségesen beindított szülésem, ami nagyon megviselte a szervezetemet.

Nincs nehezebb szülés, mint amikor a saját testünk ellen akarunk dolgozni, mert ő nem akarja elengedni a babát, így nem is segíti a testünket a szüléshez. Erről itt tudtok olvasni: 

https://moniro.blog.hu/2020/10/15/18_hetesen_megszultem_a_beteg_kislanyomat

Egy dologban biztos voltam, hogy én nem tudok várni, én terhes szeretnék lenni és szeretnék a fiam mellé tesót minél előbb. Biztos voltam benne, hogy meg tudom csinálni. Szeretném őt a karjaimban tartani és tudtam, hogy képes leszek rá. Az onkológus nőgyógyászom a szakmájában a legjobb, így az ő tanácsát fogadtam meg, ellenben a másik öt orvoséval, akik azt mondták, hogy minimum egy évet pihenjek. 6 héttel a második műtétem után megpróbáltuk a lehetetlent és ismét azonnal terhes lettem

Hihetetlen hálás voltam, hogy ilyen hamar újra jött hozzánk egy baba és igyekeztem csak rá koncentrálni és nem rettegni, hogy minden rendben lesz-e. Miután megvoltak a 12. héten a vizsgálatok, ahol a legrészletesebb kivizsgálást kértük, végre ténylegesen megnyugodhattunk, hogy igen, minden rendben van, egy egészséges kisfiút hordok a szívem alatt. A szülés várható időpontjának 2016.01.06-át, a vízkeresztet adták meg.

Ekkor ledöbbentem, mert pontosan azon a napon szültem meg a kislányomat ebben az évben. Mennyire durva, őszintén, ennek mekkora az esélye, hogy a kisfiamnak pont ez a várható születési ideje, mint amikor a kislányom meghalt. Biztos voltam benne, hogy nagyon különleges kis srác lesz.

A terhességem tökéletesen telt, sosem éreztem rosszul magam, fitt voltam, aktív és mellette szépen csináltam otthon a vállalkozásaimat. Emelni, cipelni vagy erőteljesebb dolgot nem csinálhattam, mert a méhnyak hiánya miatt extra veszélyeztetett terhes voltam, de erre könnyen lehetett odafigyelni.

A hetedik hónapban a párom is beleegyezett, hogy kisfiúnkat Ronelnek hívjuk. Nem volt könnyű meccs, de különleges név és ez nagyon jól passzol a bátyja nevéhez és a vezetéknevükhöz is. Számomra pedig fontos a neveknél az összhang.

Ronel végül 37. hétre született meg december 17-én, hihetetlen gyorsasággal, mindössze 22 perc vajúdást követve 6 perc alatt jött a világra. Igaz, nekem ez akkor több órának tűnt, de tényleg megdöbbentő volt ez a szülés. A szülésznőmet kértem, hogy hadd szüljek állva és nekem így tényleg sokkal jobb volt, ahogy a gravitáció be tudott segíteni. Anno az első fiamnál a fekve szülésnél valahogy nagyon természetellenes érzésem volt.

És igazam lett, tényleg nagyon különleges kis srác Ronel.

Így 2015-ben kétszer is szültem, egyszer januárban, aztán decemberben. Örülők, hogy bemertem vállalni ilyen gyorsan a következő terhességet.

 

4109-fotoberzay.jpg

 

2015-ben a világ legszerencsétlenebb emberének éreztem magam, de rájöttem, hogy ez nem így van, boldog vagyok, hogy köztünk vagy Ronel és hálás vagyok azért, hogy életben maradtam és még időben kiderült a méhnyakrák, illetve, hogy egészséges gyermekeim vannak. Végül minden jól alakult, bármennyire is rögös út vezetett idáig, jó, hogy nem adtuk fel és itt is szeretném felhívni a figyelmet a szűrések fontosságára, a prevencióra!

Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni ebben a rohanó világban mi az, ami tényleg fontos és a lehető legtermészetesebbnek vesszük azt, hogy jól vagyunk.

Figyeljünk oda egymásra és önmagunkra és legyünk hálásak azért amink van!

 

Móni

A bejegyzés trackback címe:

https://moniro.blog.hu/api/trackback/id/tr3815355400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2019.12.18. 12:27:56

Bocs, de mitől szivárvány a baba? Azonosnemű párkapcsolatban élsz?

Kocsi Mónika · www.moniro.hu 2019.12.18. 12:33:31

@ergerberger: Nem, ha egy gyermeket elvesztünk még a terhesség alatt vagy halva születik és utána sikerül egy másik babának megfoganni, azokat hívják szivárvány babáknak <3 Tehát a veszteség után egy újabb élet megadatása.
Amiatt nevezték ezeket a babákat szivárvány babáknak, mert egy nagy veszteség után egy áldásként érkezik, mint egy vihar után a kitisztult égbolt egy csodaszép szivárvánnyal.

ergerberger 2019.12.18. 15:09:23

@Kocsi Mónika: köszi. A "szivárvány család" fogalmát ismertem, és azt hittem, ahhoz kapcsolódik.

Moniro

Anya vagyok, nő vagyok, feleség vagyok és igyekszem kreatívan megélni a pillanatokat. Próbálok megosztani olyan praktikákat, gondolatokat, történeteket, amik másoknak is segítségükre lehet.

Friss topikok

Címkék

advent (1) adventi naptár (1) adventi ötletek (1) adventi program (1) ágy (1) ajtó (1) ajtófelújítás (1) anyaság (4) anyavagyok (3) asztalkészítés (1) baba (1) babagyász (1) baba elvesztése (1) barkács (1) barkácsanyu (3) barkácsmami (3) befőttesüveg (1) beltériajtó (1) család (1) családdal vagyok (1) csillár (1) csinádmagad (3) csináldmagad (4) design (2) diy (9) duplo (1) Duploból árnyékszínház (1) egészség (1) egyedi lámpa (1) Egy szivárvány baba születése (1) éniselmentemszűrésre (2) erkélyasztal (1) esküvő (1) Fali dekor (1) Fali kép (1) felújítás (1) Festmény (1) fiúszoba (1) generál kivitelezés (1) gesztenye (1) gesztenyebábu (1) guriga (1) gurigaállatok (1) gyerekekkel (6) gyerekkel (4) Gyerekkel festeni (1) gyerekszoba (1) Ha már hiánycikk a wc papír (1) hallásfejlesztő (1) használjuk fel a gurigát is (1) házasodunk (1) házasság (1) házikó (1) ház felújítás (1) Ha már hiánycikk a wc papír (1) hogy én leszek a világ legjobb anyukája (1) játék (2) játékötlet (3) játékváros (1) karácsony (1) karantén (1) kinder (1) kindertojás (1) kippkopp (1) kreatív (3) Kreatív (2) lámpa (2) lámpa készítés (1) lego (1) lehajthatóasztal (1) megelőzés (1) megtudodcsinálni (1) méhnyakrák (3) mentsük meg (1) Minden nap úgy kelek fel (1) Mit tegyek az adventi naptárba (1) napszúrás (1) ne dobjuk ki (1) nyaralás (1) ősz (1) otthon (1) perinatális gyász (1) pinkpad (1) rákszűrés (1) szülés (3) teherbe esés (1) tengerpart (1) terhesség (2) Tictac (1) tipptopp (1) újrahasznosítás (2) utazás (1) vetélés (1) wcpapír (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása