Moniro

Anya vagyok, nő vagyok, feleség vagyok és igyekszem kreatívan megélni a pillanatokat

Mit tegyek az adventi naptárba, ha nem édességeket akarok?

Sokat gondolkoztam az elmúlt években, mit is tegyek 24 napon át a gyerekek adventi naptárjába, ha nem csokikkal akarom elárasztani őket. Decemberben úgyis rengeteg a csoki és a nasi. 

20181203_171446.jpg

A célom az volt, hogy legyenek benne kis családi programok, kreatív feladatok és néha egy kis apróságot is rejtsenek azért a zsebek.

Minden évben nagyon izgatottan várják a gyerkőcök nálunk a december elsejét, hogy feltehessék a falra a saját kis naptárjukat és olyan jó látni a csillogó szemüket reggelente, mikor kutatják a zsebeket, mit is rejt az adott nap.

Bevallom sokszor nagyon fárasztó már alapból kitalálni is a programokat és megcsinálni, de tényleg megéri, mert közben minőségi időt tudunk együtt tölteni, ügyesednek is a kreatív feladatoktól és ezekben a zord, sötét, nyálkás időkben úgyis otthon vagyunk együtt.

Megosztom veletek miket találtam ki az elmúlt években és köztük már sok program ki is alakult és ismételjük minden évben, mert nagyon nagy sikere volt nálunk. Remélem, segíthetek ezzel nektek is ötleteket adni.

A programokhoz vagy kreatív feladatokhoz szoktam keresni képeket, amit kinyomtatok és ráragasztok egy kartonra, majd ezeket teszem be a naptár zsebébe az aktuális napokon. (miután megcsináltuk, el szoktam tenni a kártyákat jövőre is, ha nem gyűrik épp össze a gyerekek)

A képgalériánkat végiglapozhatjátok segítségnek.

A mi adventi naptárunk tartalma:

1. vasalható gyöngyből készítsünk 3D-s karácsonyfát 

2. tobozból készítsünk asztali díszt. A tobozt le szoktuk festeni és gyöngyöket ragasztunk rá vagy szalagokat, épp mit találunk otthon. A tobozt egy műanyag kupakra szoktam ragasztani, hogy megálljon szépen az asztalon. Már maga a toboz gyűjtés is tök jó program :)

3. készítsünk mikulást vasalható gyöngyből

4. elemlápás játszóterezés, sétálás. Úgyis 4-kor sötétedik, az elemlámpával rohangálás feldobja az egyhangú, sötét játszóteret vagy akár egy parki sétát.

5. december 5-én este mindig egy cipő pucolós képet teszek be, mert aznap este ez lesz a program, hogy készülünk a mikulás fogadására.

6. december 6-án pedig csak egy mikulás képet szoktam betenni, mert ekkor legyen elég a mikulás ajándéka aznapra :D

7. fénytrolizás, ez minden évben kihagyhatatlan.

8. piknik a nappaliban. El sem hiszitek mekkora élmény volt a gyerekeknek, hogy a vacsorát ledes gyertyával egy pokrócra terítve a nappali közepén fogyasztottuk el. Azt kell, hogy mondjam, nagyon hangulatos kis program és tényleg teljesen más így vacsorázni, nagyon meghitt és különleges volt így az esténk.

9. fényvillamosozás, természetesen ez is egy minden évben várt program.

10. sok boltban kapható üvegfesték készlet karácsonyi sablonokkal, amik garantáltan sikerélményt nyújtanak a gyerekeknek. Nálunk már 3 évesen nagyon ügyesen elkészítették vele a fiúk a karácsonyi díszeket és a díszen kialakított peremnek köszönhetően nem folyik szét a festék, így a kicsik is nagyon szépen meg tudják csinálni. Ezekből a díszekből többet szoktam venni, így pár naponta ez a program, hogy beteszek egy díszt a zsebbe, amit aznap megcsinálunk, a végén pedig lesz egy kis szett belőle mire a karácsonyfánk áll :)

11. süssünk együtt sütit.

12. idén vettem egy kis hungarocell karácsonyfát, amit együtt fogunk csillámmal, kis apró díszekkel feldíszíteni.

13. szoktam keresni 48 darabos memóriajátékot (ez 24 pár ugye) vagy 24 darabos puzzle-t. Ha épp találok, akkor van olyan nap, amikor ezekből teszek be csak 1 darabot, de nyilván ha találok ilyet, akkor minden napra egy bekerül a zsebbe és karácsonyra válik teljessé a szett.

14. kinyomtatok egy kedvenc kis rövid mesét és feltekerem, egy piros masnival átkötve beteszem a zsebbe és este azt olvassuk fel. Ez is mehet akár több nap is.

15. színezd ki a karácsonyfát.

16. családi mesenézés összebújva.

17. pizsi party. No ez az a program, amit a gyerekeink a legjobban várnak és mi minden évben megfogadjuk, hogy soha többet nem teszem bele ezt a program kártyát a zsebekbe. Végül persze mindig megenyhül a szívem és az egyik szombaton csak beleteszem. Ilyenkor addig játszhatnak és beszélgetünk a gyerkekkel, amíg csak bírják. Természetesen mi sokkal előbb kidőlünk mint ők :D Ez a kedvenc programjuk.

18. esti séta a kivilágított városban.

19. diavetítés, majd az "üres" diavetítővel megvilágított fellépés. Ilyenkor a fiúk a falnál énekelnek, mondókákat mondanak és mi vagyunk a közönség és a diavetítővel vannak megvilágítva. Nagyon élvezik a szereplést ilyenkor.

20. wc papír gurigából készítsünk ünnepi figurákat.

Ezekkel  a variációkkal bőven meg tudom telíteni a zsebecskéket minden évben.

Egy-egy nap van, amikor kis apró ajándékot találnak a zsebekben egy pici dinót vagy egy pici autót, de igyekszünk minél kevesebb játékot betenni, mert karácsonykor úgyis a sok ajándéké az egyik főszerep.

Bízom benne, hogy tudtalak titeket inspirálni, segíteni pár ötlettel.

Mindenkinek csodaszép, meghitt ünnepeket kívánunk!

 

Móni

A bejegyzés trackback címe:

https://moniro.blog.hu/api/trackback/id/tr9116284900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moniro

Anya vagyok, nő vagyok, feleség vagyok és igyekszem kreatívan megélni a pillanatokat. Próbálok megosztani olyan praktikákat, gondolatokat, történeteket, amik másoknak is segítségükre lehet.

Friss topikok

Címkék

advent (1) adventi naptár (1) adventi ötletek (1) adventi program (1) ágy (1) ajtó (1) ajtófelújítás (1) anyaság (4) anyavagyok (3) asztalkészítés (1) baba (1) babagyász (1) baba elvesztése (1) barkács (1) barkácsanyu (3) barkácsmami (3) befőttesüveg (1) beltériajtó (1) család (1) családdal vagyok (1) csillár (1) csinádmagad (3) csináldmagad (4) design (2) diy (9) duplo (1) Duploból árnyékszínház (1) egészség (1) egyedi lámpa (1) Egy szivárvány baba születése (1) éniselmentemszűrésre (2) erkélyasztal (1) esküvő (1) Fali dekor (1) Fali kép (1) felújítás (1) Festmény (1) fiúszoba (1) generál kivitelezés (1) gesztenye (1) gesztenyebábu (1) guriga (1) gurigaállatok (1) gyerekekkel (6) gyerekkel (4) Gyerekkel festeni (1) gyerekszoba (1) Ha már hiánycikk a wc papír (1) hallásfejlesztő (1) használjuk fel a gurigát is (1) házasodunk (1) házasság (1) házikó (1) ház felújítás (1) Ha már hiánycikk a wc papír (1) hogy én leszek a világ legjobb anyukája (1) játék (2) játékötlet (3) játékváros (1) karácsony (1) karantén (1) kinder (1) kindertojás (1) kippkopp (1) Kreatív (2) kreatív (3) lámpa (2) lámpa készítés (1) lego (1) lehajthatóasztal (1) megelőzés (1) megtudodcsinálni (1) méhnyakrák (3) mentsük meg (1) Minden nap úgy kelek fel (1) Mit tegyek az adventi naptárba (1) napszúrás (1) ne dobjuk ki (1) nyaralás (1) ősz (1) otthon (1) perinatális gyász (1) pinkpad (1) rákszűrés (1) szülés (3) teherbe esés (1) tengerpart (1) terhesség (2) Tictac (1) tipptopp (1) újrahasznosítás (2) utazás (1) vetélés (1) wcpapír (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása